2010 m. kovo 14 d., sekmadienis

Šeimos daržas - kas tai?

Auginu dar trejų metų neturintį berniuką. Daržovės sudaro mūsų valgiaraštyje labai svarbią vietą. Stengiuosi pirkti jas pas moterytes turguje, bet susidūriau su skirtingu požiūriu į ekologiškas daržoves. Ne visuomet pasitvirtina teiginys, kad kaimo moterys užaugina ekologiškas daržoves. Žmonės iš anksčiau įpratę, jog pvz. salietra nekenkia, o tik pagražina braškes. Kai ruošiu valgyt vaikui pati, noriu būti tikra, kad daržovės iš tiesų sveikos, o ne kenksmingos.

Šaltuoju sezonu neišvengiamai tenka pirkti daržoves prekybos centuose. Nesu užkietėjusi sodininkė - daržininkė, bet... Vaikai labai keičia požiūrį į daugelį dalykų. Gal žiemą daržovės su visokiais kenksmingai priedais nėra tokios svarbios. O savų užsišaldyti galima kuo puikiausiai. Arba savų burokėlių ir morkų turėti.

Taigi nusprendžiau turėti daržą. Nekeliu sau reikalavimo užauginti tiek daržovių, kad ir žiemai užtektų. Bet ką galiu padaryti realiai? Valgyti sveikas daržoves jų augimo metu. Nemėgstu daug laiko praleisti ravėdama. Tačiau bulvės, morkos, burokėliai auga su minimalia priežiūra. Kaip ir žirniai, pupos, svogūnai, česnakai. Kodėl gi jų neužsiauginus patiems?

Tikiu ir tikiuosi, jog prognozės dėl šiltos ir drėgnos vasaros išsipildys, todėl augimas daržovių turėtų būti lengvas.

Kokią klaidą padariau praeitais metais? Viską pradėjau per daug vėlai. Todėl šiemet pradėsiu daug anksčiau. Kad vėliau nereikėtų investuoti papildomų resursų nei piniginių, nei laiko.

Nuo ko pradėsiu? Nuo bulvių. Perku po nedidelį kiekį lietuviškų bulvių ir skaniąsias pasižymiu: jas išdaiginsiu ir sodinsiu. Nenoriu plantacijų. Bet nors 20 krūmų - būtų puiku. o kai bus noro 20 - iai krūmų, žiūrėkit, gal ir plantacijos atsiras:)

Taigi,
pažindinkimės ir turėkime šeimos daržus nepaprastoje Lietuvos vietoje.

Dalinkitės savo daržininkų ir sodininkų patirtimi, kad pradedantiesiems būtų lengviau :) Iš anksto dėkoju.

Nuoširdžiai,
pradedančioji daržininkė - sodininkė
Ramunė ir didysis pagalbininkas Augustinas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.